Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η δυσκολία ενός άνδρα να ελέγξει την εκσπερμάτισή του, είτε μόνιμα, είτε περιοδικά. Συμβαίνει όταν ένας άνδρας εκσπερματίζει νωρίτερα απ’ ότι ο ίδιος θα ήθελε. Τελευταία επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι είναι περισσότερο νευροβιολογικό φαινόμενο απ’ ότι ψυχολογικό.

Μελετώντας την πρόωρη εκσπερμάτιση διακρίνουμε δύο τύπους:

1Α.       Πρωτοπαθής (χρόνια) δηλαδή όταν ο άνδρας βιώνει το πρόβλημα από την αρχή της σεξουαλικής του ζωής.

1Β.       Δευτεροπαθής (επίκτητη) όταν εμφανίζεται σε κάποια χρονική στιγμή στη ζωή του άνδρα μετά από μια φυσιολογική περίοδο όσον αφορά στον έλεγχο και στη διάρκεια της εκσπερμάτισης.

Η διαδικασία της εκσπερμάτισης ρυθμίζεται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό μέσω νευροδιαβιβαστών. Η διέγερση των κέντρων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού έχει ως αποτέλεσμα περισταλτικές κινήσεις του βολβοσηραγγώδη και των ισχιοσηραγγωδών μυών του πυελικού εδάφους που οδηγούν στην εκσπερμάτιση.

Στους βιολογικούς παράγοντες περιλαμβάνονται παθήσεις που σχετίζονται με τον θυρεοειδή, τον διαβήτη, τη χρόνια προστατίτιδα και τη διακοπή συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής (για προβλήματα ψυχικής υγείας). Οι ψυχολογικοί παράγοντες που συντελούν στην πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ποικίλοι.