Ο καρκίνος των όρχεων προσβάλλει άντρες 15-44 ετών αν και είναι μία σπάνια μορφή καρκίνου. Αν ανιχνευθεί εγκαίρως, θεραπεύεται σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90%. Αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, οι ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν την σεξουαλική και αναπαραγωγική ικανότητά τους. Συνήθως εντοπίζεται πιο συχνά στον δεξιό όρχι.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συνήθως οι όγκοι στους όρχεις γίνονται πρώτα αντιληπτοί από τους ίδιους τους ασθενείς. Στην αρχή δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως πρώτο σύμπτωμα παρατηρείται ψηλαφητή ανώδυνη σκληρία πάνω στον όρχι. Σιγά σιγά ο όρχις αρχίζει να διογκώνεται, σε σημείιο που κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ακόμα και πόνος. Σπανιότερα, εμφανίζεται διόγκωση των ανδρικών μαστών λόγω έκκρισης γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων, από τον καρκίνο. Ο καρκίνος του όρχεως μπορεί να εξαπλωθεί κατά συνέχεια ιστών και πολλές φορές ακόμη και στην αρχή της διάγνωσης μπορεί να εμφανιστεί έχοντας κάνει ήδη μεταστάσεις.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Για την διάγνωση μπορούν να γίνουν τα παρακάτω:

• Ψηλάφηση των όρχεων

• Υπερηχογράφημα όρχεων

• Εξετάσεις αίματος – έλεγχος καρκινικών δεικτών

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος του καρκίνου, την τάση του να εξαπλώνεται, τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και την απόκρισή του στην ακτινοθεραπεία.
Η θεραπεία μπορεί να είναι απλή χειρουργική εκτομή του όρχεος. Συνήθως μπορεί να χρειασθούν ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Πιο σπάνια είναι η χειρουργική εκτομή των σύστοιχων λεμφαδένων, καθώς ακόμα και αν έχει εξαπλωθεί σε αυτούς ο καρκίνος, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στην ακτινοθεραπεία η οποία πιθανότατα θα πρέπει να ακολουθήσει.