Οι επιδιδυμίδες είναι όργανα που μοιάζουν με λεπτούς σωλήνες και μεταφέρουν τα σπερματοζωάρια από τους όρχεις στην ουρήθρα. Οι επιδιδυμίδες δεν έχουν μικρόβια αλλά υπάρχει η περίπτωση δημιουργίας φλεγμονής. Το υγρό μπορεί είτε να παγιδευτεί γύρω από τον όρχι (υδροκήλη) είτε να παγιδευτεί στα λεπτά στρώματα της μεμβράνης που περιβάλλει τις επιδιδυμίδες. Έτσι, δημιουργείται μία κύστη επιδιδυμίδας, η οποία είναι ασυμπτωματική στα αρχικά στάδια. Μία κύστη είναι καλοήθης, δεν υπάρχει κίνδυνος μετατροπής της σε καρκίνο αλλά με τον καιρό μπορεί να αρχίσει να ενοχλεί τον ασθενή.

Διάγνωση

Με τη φυσική εξέταση, είμαστε σε θέση να καταλάβουμε εύκολα αν η διόγκωση οφείλεται σε βλάβη εντός ή εκτός του όρχι. Σε περίπτωση συνύπαρξης με  υδροκήλη, ίσως χρειαστεί να γίνει υπέρηχος.

Συμπτώματα

Δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα, ειδικά στην αρχή. Αν μεγαλώσουν αρκετά, μπορεί να προκαλούν ένα αίσθημα βάρους στην περιοχή.

Αντιμετώπιση

Συνήθως, αντιμετωπίζει με συντηρητική θεραπεία και παρακολούθηση. Είναι σχετικά σπάνιες οι περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί χειρουργίο για την αφαίρεση κάποιας τέτοιας κύστης και αυτό θα γίνει μόνο σε περίπτωση που έχει μεγαλώσει πάρα πολύ.