Ο ιός HPV (Human Papilonia Virus) ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ενοχοποιείται ως ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και μεταδοτικός. Υπάρχουν πάνω από 150 τύποι του ιού και κάποιοι απ’ αυτούς ενοχοποιούνται για καρκινογένεση.

Μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής (κολπικά, πρωκτικά, ακόμα και στοματικά) αλλά και με αυτοενοφθαλμισμό, δηλαδή αν τραυματιστεί μια ήδη υπάρχουσα βλάβη σωματίδια του ιού μεταφέρονται σε άλλες περιοχές του δέρματος. Συνήθως τα κονδυλώματα παρουσιάζουν έξαρση σε γειτονικές περιοχές της πρωτομόλυνσης όταν χρησιμοποιούνται διάφορες αποτριχωτικές μέθοδοι (όπως ξυραφάκι, κερί κλπ.).

Οι θεραπείες ποικίλουν. Κάποιες περιπτώσεις καλύπτονται με φαρμακευτική αγωγή (ποδοφυλλοτοξίνη, ιμικουιμόδη). Στους άνδρες εντοπίζονται συνήθως στη βάλανο, στο έσω πέταλο της ακροποσθίας, στον πρωκτό, στο σώμα του πέους. Μπορούμε σήμερα να έχουμε υψηλά ποσοστά αντιμετώπισης σε μια μόνο επίσκεψη. Ο χρόνος επώασης του ιού κυμαίνεται από 1 έως 8 μήνες. Γι’ αυτό είναι σημαντική η αυτοεξέταση του ασθενούς και η αφαίρεση κάθε νέας βλάβης πριν προλάβει να δώσει θυγατρικές βλάβες.

Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να είναι επίπεδα ή να προεξέχουν από το δέρμα. Το χρώμα ποικίλει. Μπορεί να είναι χρώμα δέρματος ή πιο ανοικτό προς το λευκό ή σκουρότερο.