Ο όρχις βρίσκεται μέσα στο όσχεο και περιβάλλεται από μία ελάχιστη ποσότητα υγρού. Αυτό το υγρό παράγεται και επαναρροφάται συνεχώς, ώστε να μένει σταθερή η ποσότητά του. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις κατά τις οποίες το υγρό αυτό αυξάνεται και προκαλεί διόγκωση στο όσχεο. Αυτή η συλλογή υγρού γύρω από τον όρχι ονομάζεται υδροκήλη.
Η υδροκήλη είναι πολύ συχνή στα νεογνά, και μάλιστα στον πρώτο χρόνο ζωής. Δεν αποκλείεται, όμως, να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερα αγόρια, ακόμα και σε ενήλικες.

ΑΙΤΙΑ

Η υδροκήλη μπορεί να δημιουργηθεί ακόμα και κατά την ενδομήτρια ζωή. 
Στους ενήλικες, η υδροκήλη μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας φλεγμονής ή τραυματισμού του όρχεως. Επίσης, εμφανίζεται ύστερα από χειρουργείο για κιρσοκήλη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ως επί το πλείστον, η μόνη ένδειξη της υδροκήλης είναι μία ανώδυνη διόγκωση του ενός ή και των δύο όρχεων. Αν πάρει μεγάλες διαστάσεις, δημιουργεί ένα αίσθημα δυσφορίας καθώς αυξάνει το βάρος του όρχι.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στα βρέφη συστήνεται απλή παρακολούθηση. Συνήθως, εξαφανίζεται κατά τον πρώτο χρόνο ζωής.
Στους ενήλικες υπάρχει πιθανότητα να εξαφανιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Οπότε και εκεί συνίσταται παρακολούθηση. Σε περιπτώσεις που είναι όμως αρκετά μεγάλη και προκαλεί δυσφορία, ο μόνος τρόπος θεραπείας είναι η χειρουργική επέμβαση.