Η σύφιλη προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum ή αλλιώς ωχρά σπειροχαίτη και μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και η απλή δερματική επαφή αρκεί για να μεταδοθεί το βακτήριο, καθώς αυτό μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό μέσω των μικροδιαβρώσεων του δέρματος. Ακόμα, ενδέχεται να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την συγγενή σύφιλη.

Η εξέλιξη της σύφιλης, γίνεται σε στάδια και τα συμπτώματα είναι διαφορετικά για κάθε στάδιο

Πρωτογενής σύφιλη

Μέσα σε διάστημα 2-3 εβδομάδων από τη στιγμή της μόλυνσης εμφανίζονται ανώδυνες ελκωτικές βλάβες, τα λεγόμενα συφιλιδικά έλκη. Ο ασθενής ενδέχεται να μην αντιληφθεί τα έλκη ή κάποιο άλλο σύμπτωμα. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, τα συφιλιδικά έλκη επουλώνονται από μόνα τους σε διάστημα 4-6 εβδομάδων.

Δευτερογενής σύφιλη

Στο δεύτερο στάδιο, αρχικά εμφανίζονται  εξανθήματα στον κορμό τα οποία αργότερα μπορεί να γίνουν διάχυτα στο υπόλοιπο σώμα. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μίας γρίπης. Οι βλάβες αναπτύσσονται με αργό ρυθμό και επιμένουν για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

Υπολογίζεται πως περίπου το 33% όσων δεν αντιμετώπισαν θεραπευτικά το πρώτο στάδιο της νόσου θα αναπτύξουν δευτερογενή σύφιλη.

Λανθάνουσα σύφιλη

Σε αυτό το στάδιο η σύφιλη δεν έχει συμπτώματα και σταματά να είναι μεταδοτική μετά από κάποιο διάστημα. Το συγκεκριμένο στάδιο, μπορεί να έχει διάρκεια ακόμη και πολλών ετών. 

Υπολογίζεται ότι 1 στους 4 ασθενείς που δεν έλαβαν αγωγή κατά το δεύτερο στάδιο της νόσου εμφανίζει υποτροπή στη διάρκεια του πρώτου χρόνου της λανθάνουσας σύφιλης.

Τριτογενής σύφιλη

Πρόκειται για το τελικό στάδιο της νόσου. Η μη αντιμετώπιση της νόσου στο στάδιο αυτό, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεύρα, τα κόκκαλα, το συκώτι και τα αιμοφόρα αγγεία. Στις μέρες μας συναντάται σπάνια.

Διάγνωση 

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με αιματολογικές εξετάσεις, αφού τα αντισώματα που δημιουργεί ο οργανισμός, παραμένουν ακόμα και για πολλά χρόνια.

Θεραπεία

Η σύφιλη θεραπεύεται αποτελεσματικά με τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Η δοσολογία και ο τρόπος χορήγησης – ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια – εξαρτώνται από το εκάστοτε στάδιο της νόσου και καθορίζεται από τον γιατρό.