Πρόκειται για έναν σχετικά σπάνιο καρκίνο, καθώς εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει το 5% όλων των καρκίνων των νεφρών και αυτών της ανώτερης αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού συστήματος. Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65 ετών και προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες. Οι όγκοι της νεφρικής πυέλου και του ουρητήρα μοιάζουν πολύ με το καρκίνο της ουροδόχου κύστης λόγω της προέλευσης τους από το ουροθήλιο.

Αίτια

Ο καρκίνος του ουρητήρα ή/και της νεφρικής πυέλου συνδέεται με την χρόνια ύπαρξη λίθων στο νεφρό ή τον ουρητήρα, το κάπνισμα, τις αρωματικές αμίνες και κάποια φάρμακα, όπως η φαινακετίνη και η κυκλοφωσφαμίδη. Επίσης, μπορεί να συνδυάζεται και με μια οικογενή νόσο γνωστή και ως σύνδρομο Lynch, όπου οι ασθενείς εμφανίζουν καρκίνο στο παχύ έντερο και καρκίνο στον ουρητήρα.

Συμπτώματα

Στα πρώτα της στάδια ο καρκίνος νεφρικής πυέλου, θεωρείται σιωπηρή νόσος γιατί είτε δεν έχει συμπτώματα είτε μπορεί να εμφανίσει μικροσκοπική αιματουρία. Όσο εξελίσσεται όμως, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων όπως ο κολικός του νεφρού. Σε πιο προχωρημένα στάδια συνοδεύεται από ανορεξία και απώλεια βάρους.

Αντιμετώπιση

Ο καρκίνος της νεφρικής πυέλου και του ουρητήρα αντιμετωπίζεται τις περισσότερες φορές με μια επέμβαση γνωστή ως ριζική νεφροουρητηρεκτομή. Συνήθως επιβάλλεται να αφαιρεθεί ολόκληρος ο νεφρός και ολόκληρος ο ουρητήρας. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αφαιρεθεί ένα μικρό τμήμα του ουρητήρα ή να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά ο όγκος.