H κρυψορχία αποτελεί την συχνότερη συγγενή ανωμαλία των όρχεων και ορίζεται ως η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο ένας ή και οι δύο όρχεις δεν έχουν κατεβεί στο όσχεο. Συμβαίνει περίπου στο 4% των νεογέννητων αγοριών. Στους 3 μήνες μετά τη γέννηση, η συχνότητα εμφάνισης της κρυψορχίας περιορίζεται στο 1-2% αφού οι όρχεις κατεβαίνουν στη φυσιολογική τους θέση.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από τον ιατρό με επισκόπηση και ψηλάφηση. Ενδέχεται να χρειαστεί υπερηχογράφημα και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μαγνητική τομογραφία για την ακριβή εντόπισης του όρχεως.

Αίτια

Ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί ορισμένες φορές οι όρχεις δεν κατεβαίνουν στη φυσιολογική τους θέση. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής της και αυτοί είναι :

  • Οικογενειακό ιστορικό κρυψορχίας ή άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων
  • Πρόωρη γέννηση
  • Κάπνισμα ή κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Θεραπεία

Επειδή η ατελής κάθοδος του όρχεως αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη καρκίνου του όρχεως αλλά και υπογονιμότητας, η θεραπεία μέσω χειρουργικής επέμβασης κρίνεται απαραίτητη. Συνήθως γίνεται σε ηλικία 12 περίπου μηνών, έως 18 μήνες το αργότερο. Αυτό είναι κάτι που αποφασίζεται αν μετά το πρώτο εξάμηνο ζωής, ο όρχις δεν έχει πάρει τη φυσιολογική του θέση στο όσχεο. Η επέμβαση αυτή έχει σχεδόν 100% επιτυχία.